World Scout Education Congress Paris 2023

Cred că este primul eveniment internațional în care reprezint cercetașii din România la care particip singură, eveniment despre care am scris câteva lucruri și aici – World Scout Education Congress, Paris 2023.

O dată cu anxietatea și nerăbdarea acestei experiențe, am luat cu mine în bagaj agenda Safe from Harm (bullet journal -ul / agenda special creată de echipa noastră SfH pentru o stare emoțională mai bună în fiecare zi) cu dorința de a nota zilnic experiențele și emoțiile prin care trec și desigur pentru a avea un loc de scris idei bune de la congres.

Aș fi vrut să spun că mi-am luat timp în fiecare zi să notez câte puțin despre cum m-am simțit. Nu am reușit să fac asta decat în prima zi. Însă am încercat să notez de la fiecare sesiune, fiecare discuție în plen sau personală cu oamenii, toate lucrurile care mi-au ridicat semne de întrebare sau care m-au pus pe gânduri. 

Am plecat pe drum cu dorința de a mă încărca cu energie pozitivă, de a mă lăsa motivată și inspirată, de a cunoaște oameni noi, perspective noi, cât și de a mă reconecta cu cercetași pe care i-am cunoscut în alte evenimente internaționale, și pe care, cel puțin pe unii, îi pot numi prieteni.

The greatest lesson a woman should learn. 
Since day one
She’s already had everything she needs within herself.
It’s the world that convinced her she did not

(the sun and her flower – Rupi Kaur)
from the best book I got from Paris

Cap 1 program și conținut

Evenimentul a fost unul încărcat, 3 zile pline de discuții pe tematici de interes pentru mine, despre programul educativ din cercetășie, despre sprijinul adult, competențe și oportunități. Despre programul congresului, de la 9 dimineața până târziu în noapte, am scris și pe blog-ul Consiliului Director aici https://consiliuldirector.scout.ro/2023/12/28/world-scout-education-congress-paris-2023/ însă vreau să mai punctez câteva elemente care mi-au rămas în minte și care cred că merită discutate. 

Mă uit în jurul meu la cercetași cum tot mai mulți adulți observă o lipsă de implicare a copiilor și tinerilor nu doar pentru mișcarea cercetășească, dar pentru .. nimic.

Cum putem face ca tinerii și copiii să se implice cu adevărat?

Poate e necesar să ne asigurăm că avem un parcurs clar de dezvoltare spre leadership, că oferim oportunități de conectare cu alți cercetași, și cu alte persoane, că sistemul cercetășesc este unul practic și ușor de înțeles de către oricine, că oferim suport, instrumente, mentorat și le oferim copiilor și tinerilor șansa de a deveni încrezători în forțele proprii și de a avea inițiative.

Mișcarea cercetășească este o mișcare a tinerilor. Însă vorbim încă foarte puțin despre impactul pe care îl au tinerii și care sunt competențele necesare lor pentru a ajunge să aibă un impact real. S-ar putea să fie nevoie să ne gândim la care sunt acele abilități necesare noii generații, cum e gândirea critică, la cât de importantă este în continuare munca în echipe mici și care sunt riscurile competitivității excesive.

Întrebarea care rămâne însă este cum facem ca tinerii să fie responsabili pentru viitorul lor și să poată să-și preia viitorul în propriile mâini. 

Ce putem face cu siguranță e să îi încurajăm pe tineri să se implice în mica lor comunitate, de prieteni, familie, și să schimbe în bine lucrurile, oricât de mici ar fi ele. 

Uneori mă gândesc la cât de mult m-a ajutat cercetășia pe mine în ultimii 15 ani, la cum și ce am învățat ca tânăr adult la cercetași. Mi-ar plăcea să ajungem însă să putem diferenția partea de învățare din programul educativ al tinerilor seniori, de învățarea neintenționată a adulților, de formarea adulților în sprijinul implementării programului educativ. Înțelegerea acestui trio a fost util pentru mine pentru a realiza că dobândirea, intenționată sau nu, a unor competențe mă motivează să le aplic mai departe prin îmbunătățire continuă a mea și a cercetășiei în scopul sprijinirii învățării pentru copii și tineri. 

Cap 2 experiență overall

Participarea la un eveniment WOSM este o experiență în sine. Dimensiunea internațională a organizației vine la pachet cu diferențe culturale majore, atât ca perspective și mod de gândire cât și ca dezvoltare a societății, a culturii sau a organizațiilor din lumea întreagă. Dacă te lași condus/ă de moment, de energia momentului, ajungi să interacționezi cu oameni cu care nu ai fi ajuns probabil niciodată să vorbești. 

Un prânz cu un lector al universității din Kuweit care mi-a povestit despre cercetășia din țara lor, cercetășie care e foarte bine legată prin parteneriat cu școala publică. Astfel că o mare majoritate a copiilor și tinerilor sunt cercetași. Tot ei au făcut studii despre impactul cercetășiei în societate și despre cât de mult îi ajută de fapt pe tineri cercetășia în dezvoltarea lor. 

Tot la un prânz am cunoscut și o cercetașă din Slovacia căreia i-am promis un video despre cât de mișto e cercetășia la evenimente internaționale, și alături de care am vorbit mult despre tineri, despre cât de util e să îi încurajăm să iasă în lume, să participe la cât mai multe evenimente pentru a simți dimensiunea mișcării și a înțelege mai bine diferențele și asemănările culturale. 

Mi-a plăcut să vorbesc cu oamenii din diversele colțuri ale lumii despre cum se simte cercetășia la ei acasă, despre dificultățile lor cât și despre reușite. M-am bucurat să văd oameni motivați să continue, dornici să descopere lucruri noi, să testeze metode noi, să împărtășească cu ceilalți din expertiza lor. 

M-am bucurat să aflu că parte din ideile pe care le-am discutat în ultima vreme, voluntariat flexibil, deschidere către implicarea tinerilor și crearea unor programe relevante pentru ei sau transformarea conceptelor de safe from harm într-o cultură a organizației, sunt idei care se aplică în lumea întreagă și care au un potențial major în viitorul cercetășiei. 

Poate cel mai mult m-a încărcat cu energie să vorbesc despre cercetășie, valori, principii, în dezbateri cu oameni pe care i-am cunoscut în trecut la diverse alte evenimente, și cu care m-am bucurat să mă revăd acum. 

Experiența în sine și participarea la congres m-a pus mult pe gânduri. 

  • Ce înseamnă organizarea evenimentelor, calitatea conținutului, pregătirea facilitatorilor și a prezentărilor, și cât de important e ca fiecare dintre aceste elemente să fie prezente și cât mai bine organizate.
  • Cum facem să avem din nou încredere în oamenii care servesc organizația? Și poate mai important, unde sunt acești cercetași sau cum facem să îi regăsim? Atunci când lucrăm pentru cercetășie, când avem un rol de conducere în organizație, servim cercetășia ca mișcare, suntem la dispoziția voluntarilor, a celor care lucrează zi de zi cu copiii și tinerii, a celor care fac ca cercetășia să evolueze, să se dezvolte, să se întâmple. Când uităm că voluntarii din echipele de proiecte au nevoie de noi, când uităm că sunt decizii pe care ei nu le pot lua și au nevoie de cineva să îi ajute să găsească calea, când uităm că cercetașii din orice comunitate nu au nevoie de discursuri și mesaje inspiraționale poate că înseamnă că defapt nu mai servim cercetășia ca misiune. Oamenii au mai degrabă nevoie de povești reale, au nevoie să vadă exemple reale de integritate, de autenticitate, de lideri cercetași care să le fie parteneri în procesul de dezvoltare, nu autoritate. 

Cap 3 ce iau acasă și aș vrea să dau mai departe

  1. Importanța cooperării în orice echipă. Ideile tuturor pot fi relevante și aduse pe masă, analizate și integrate. Respectiv, acceptarea liderului natural al grupului poate fi o modalitate eficientă de a ajunge la rezultate. 
  2. Ce înțelegem prin voluntariat la cercetași, cel puțin pentru adulți, e necesar să fie adaptat la realitatea curentă. Ideea de flexibilitate, de roluri mici care pot avea un impact major sau crearea unor comunități de sprijin în jurul centrelor locale, pot fi idei care să sprijine cercetășia mai departe pentru viitor. Nu toți voluntarii trebuie să fie cercetași. Nu toți cercetașii trebuie să fie lideri care fac activități săptămânale cu copiii. Nu toți cercetașii adulți trebuie să lucreze cu copiii. Nu toți cercetașii adulți trebuie să vină săptămânal la activități. Poate ar fi util să privim cercetășia și din perspectiva cealaltă. Cum ar fi să creăm roluri pentru cercetașii noștri care pleacă la facultate în afara țării pentru a îi menține activi? Cum ar fi să acceptăm ajutor de la oamenii din comunitate fără a îi forța să devină lideri în organizație? Cum ar fi ca cele 2 ore pe săptămână să fie real 2 ore pe săptămână datorită unui program foarte bine pus la punct? 
  3. Youth representatives la nivel național în organizație e un concept relativ nou pentru mine. L-as traduce ca ”tineri reprezentanți ai organizației” care învață să vorbească în public și să transmită valorile cercetășiei în alte comunități, către parteneri, insitituții, organizații și reprezintă organizația în relație cu acești terți. Recent am reprezentat organizația într-un eveniment al Consiliului Tineretului din România și pe lângă că m-am simțit un pic trecută prin viață și cu părul alb, cred că ar fi fost un eveniment potrivit pentru orice tânăr/ă cercetaș sau cercetașă să ne reprezinte acolo, să susțină perspectiva cercetășiei asupra incluziunii tinerilor, a sănătății mintale și a impactului în comunitate (subiecte care au fost dezbătute la evenimentul CTR).
  4. Propun un exercițiu care probabil îți va lua maxim 5 minute. Ia o foaie și un pix și notează următoarea întrebare: De ce este importantă existența principiilor safe from harm pentru tine ca persoană? dacă vrei, poți împărtăși cu mine răspunsul. Sunt curioasă să-l aflu.
  5. PREPARE TO BE AS MUCH AS YOU PREPARE TO DO – pregătește-te să fii la fel de mult precum te pregătești să faci.

A fost un eveniment intens care m-a pus mult pe gânduri (se vede asta și după numărul de cuvinte scrise pe acest subiect). Mi-ar plăcea să aflu și perspectiva ta asupra acestor elemente și poate chiar să pornim o discuție în acest sens.


Comments

Leave a comment